Kemal Paşa'nın Ankara’ya gelişi - 27 Aralık 1919

 KIZILCA GÜN


Türk İstiklâl Harbi dönemindeki en önemli gelişmelerden biri de Mustafa Kemâl Paşa'nın Ankara'ya geldiği 27 Aralık 1919 günüdür.
Bugün,
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kemâl Paşa'nın Ankara’ya gelişinin 101. yıl ( 2020 ) dönümünde,

Genelkurmay Kavşağı’nda “27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı”nın temsili açılışını yapacak.
(Atatürk’ün silah arkadaşı ve aynı zamanda da tarihçi Enver Behnan Şapolyo, Atatürk ve Seymen Alayı isimli eserinde Türk tarihindeki “Kızılca Gün” kavramı ve Atatürk’ün Ankara’da karşılanışı hakkında çok detaylı tarihsel bilgiler vermektedir…

Enver Behnan’a göre Oğuz Türk töresi olan Seymen Alayı yalnızca devletin ve milletin buhran yaşadığı “Kızılca Gün” denilen zamanlarda tertip edilir ve tertiplenen bu Seymen Alayı’ndan sonra da devleti ve milleti yaşanan buhrandan kurtaracak bir lider seçilirdi. Selçuk Bey ve Osman Bey tahta çıkarken de Seymen Alayı tertip edilmiş ve devlete yeni lider seçimi gerçekleştirilmişti. Lider seçiminden sonra ise kımızlar içilmiş, dualar edilmiş ve zeybek oyunları oynanmıştı.
"27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı" milli mücadeleye inanmış Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil heyetini, onları karşılayan yiğit Ankaralıları ve 16 Türk Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeliyor.




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi