Biliyorsunuzdur



*    Dünya'da uzun zaman kadınlar ve erkekler elbise giyiyorlar. Atların evcilleştirilmesi ile birlikte erkekler pantolon giymeye başlıyor.

 *    Kadınlar pantolon giymeye 2. Dünya savaşından sonra başlıyorlar ve bu dünyada büyük olay oluyor. Öncülerinden biri de ünlü moda tasarımcı Coco Chanel dir. Kadınların pantolon giymeye başlama nedeni çalışmaya başlamaları ile ortaya çıkar.

*    Kadınlara pembe erkeklere mavi renk yakıştırmaları 20.yüzyıl tanımlamalarıdır.

*    1910'larda dünya da savaş şekli karşılıklı hucum yerine yavaş yavaş siperlere savaşma şekline doğru evriliyor. Ve şavaşların süresi uzuyor. İngiliz subaylar için siperlerde giymeleri için gabardin kumaştan ceketler dikiliyor. İngilizce de Trench siper demek coat da ceket demek yani trenchcoat kavramı siperde giyilen ceket olarak ortaya çıkıyor.


*    Kanarya Adaları ismini Kanarya veya kuşlardan değil de kelime orjini olarak Canis, köpekgiller familyasında sınıflandırılan köpeklerden almaktadır. Köpeklerin adası olarak anılır.

*    Şems Arapça da güneş demek Şemsiye de Güneşlik

*    Dudak' sözcüğü eski metinlerde 'tutak' şekliyle kullanılmıştır. Bu haliyle 'gaga' anlamında kullanılmış olan sözcük zaman içerisinde şekil değiştirerek 'dudak' halini almıştır.

*    Kalem sözcüğü bize Arapçadan gelmiştir. Arapçaya ise Yunancadan geçmiş bir sözcüktür. Kalamar sözcüğü de türkçeye yunancadan geçmiştir ve türkçedeki diğer bir karşılığı mürekkep balığıdır. Sanırım bu son cümle önemli bir ipucu oldu. Kalemin yazması için gerekli olan sıvı madde olan mürekkep eskiden kalamar yani mürekkep balıklarından temin edilirdi.

*    Gelibolu - kali poli; Güzel Şehir / Kaligrafi - kali graphi: Güzel Yazı


Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi