Kordonboyu’nun Dalgalı Taşların'ın İlginç Hikayesi

Bir baştan bir başa Kordonboyu’nu 


süsleyen adeta deniz dalgasını andıran taşların oldukça ilgi çekici bir hikayesi vardır!

1957 yılında Demokrat Parti’den İzmir Belediye Reisi seçilen Avukat Faruk Tunca’dan günümüze kadar taşına gelen bir eseridir. O dönemlerde yakışıklılığı ve birazda çapkınlığı ile ün yapan genç belediye reisi gönlünü tescilli bir güzele kaptırır.

Bu kız, 1951 yılında yapılan güzellik yarışmasında Türkiye Güzeli, ardından 1952 yılında İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen yarışmada da Avrupa Güzeli seçilen Günseli Başar’dı. O dönemlerin en popüler kişilerden biri olan Günseli Başar İzmir belediye reisinin de dikkatini çekmişti. Nitekim Günseli Başar ve Faruk Tunca bir süre sonra 17 Mart 1958 yılında evlendi!

Subay olan babasının Diyarbakır görevi sırasında doğan Günseli Başar aslen baba tarafından Gürcü, anne tarafından Rumelilidir. Günseli Başar yetişme tarzı, bilgisi, açık dünyaya görüşü ve beyniyle, aklıyla ile dikkat çeken bir güzellik kraliçesidir. Güzellik yalnızca yüzde, bedende değil kadınların beyninde ve aklında olduğunu ortaya koyan çağdaş bir rol modeldi!

Günseli Başar bir yurt dışı seyahati sırasında uğradığı Brezilya’da, Rio de Jenerio’nun Copacabana sahillerinde gördüğü, adeta deniz dalgalarını andıran taş döşemelerinden çok etkilenmişti. İzlenimini belediye reisi Faruk Tunca ile paylaşmasıyla Kordonboyu’nun da bu taşlarla döşenmesini sağlamıştır.

Kordon dalgalı taşlarıyla o gün, bugün oldukça cezbedicidir.    

Hiç kuşkusuz en önemlisi ise, yedi düvele savaş meydanlarını dar etmiş, bilgelerin bilgesi, eşsiz askeri deha, eşsiz devlet adamı, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te gönlünü İzmirli bir kıza Latife Hanıma kaptırmıştı!


Kaynak : Ali İhsan Erdenilgen

Not: Kordon boyu caddesinin ilk taşlara "Napoli Taşı" olarak bilinen siyah kup şeklinde taşlardı. 

İlişkili hikaye ;

Ülkemizin İlk Avrupa Güzeli Günseli Başar'ın Hüzünlü Hikayesi






Seslendiren - Şeniz Biler

Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi