İlk Ekmek
İlk ekmek, öğütme taşlarıyla ezilen buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların suyla karıştırılıp, hamur haline getirilmesi ve yüksek ısıda pişirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de en çok üretilen ve ekmek denince akla gelen ilk tahıl buğdaydır. Arpa ise özellikle zor iklim koşullarına ve kuraklığa daha dayanıklı olmasıyla yüzyıllar boyunca buğdayın yetiştirilemediği yer- lerde de yetiştirilerek kullanılmıştır.
Yapılan araştırmalar; ilk ekmeğin yassı biçimde, bugünkü pide ya da lavaş dediğimiz unlu mamullere benzer ve mayalandırılmadan hazırlandığını, kızgın taş üzerinde veya ekmek kabı diyebileceğimiz kapların içinde sıcak küle gömülerek pişirildiğini ortaya koymaktadır.
Mayanın ise Antik Mısırlılar tarafından bulunduğu, daha yumuşak ve kabarık mayalı ekmeğin onlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Yaygın inanışa göre; Mısırlı bir fırıncı, hamurun bir parçasını yoğur- mayı unuttu ve bunu bir sonraki hamura ilave etti. İklimin de etkisiyle kabaran hamur, ekmek yapımın- da yeni bir sayfa açtı. Aslında Mısır halkı, ekmeği uzun zamandan beri üretiyordu; ancak mayanın bulunmasının ardından, beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi.
Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki Antik Mısır’da para yerine dahi kullanılmaya başlandı. Piramitleri inşa edenlere emekleri karşılığında ekmek verildi. Kişinin maddi durumu kaç somunu bulunduğuna göre ölçülüyordu. Dahası ölenler sonraki hayatlarında ekmekten yoksun kalmasın diye mezarlarına bir parça ekmek konuluyordu.
Tarih boyunca medeniyetler birbirini etkiledi. Mısırlılar ihtiyaç fazlası hububatı Yunanistan’a ve Roma’ya ihraç etti. Bu ticaret sayesinde Yunan- lılar ve Romalılar Mısır’dan ekmekçiliği öğrendi.
Kaynak : Antik dönemden günümüze ekmek olgusu - Burcu Erez Özkan- Tonwelt
Yorumlar
Yorum Gönder