Atatürk Sinemaya Geldiginde
Türkiye'de sinema işletmeciliği ve sinema salonlarının serüveni 1908'de başlayıp, 1914 yılında Beyoğlu civarında yaygınlaşırken, haftanın belli günlerinde yalnızca kadınlara film gösterilmeye başlandı. Kadınlar için "özel matine'1er, ilk kez Haçaduryan adlı bir Ermeni vatandaşının Pangaltı'da açtığı sinemada düzenlendi. Bu arada da bazı sinemalarda "haremlik ve selamlık" usulüyle; yani, kadınlar bir yanda erkek seyirciler bir yanda oturup filmi izliyorlardı. Bir tahta perdeyle kadın ve erkek seyircileri ayıran bu sistemi İstanbul'da .ilk deneyen Ayasofya Müzesi'nin karşısındaki, şimdi oto galerisi olan Alemdar Sineması'ydı.
Peki, ülkemizde kadınlarla erkeler, birlikte bir filmi ilk kez nerede ve nasıl izlediler? Bu sorunun yanıtını yaşayan en eski sinemacı, 1895 doğumlu Cemil Filmer'in bir anısından aktaralım:
"Ankara Sineması İzmir'in İki Çeşmelik yokuşu başında idi. Atatürk sinemaya geldiginde, yokuş hınca hınç doluydu. Atatürk'e coşkun gösteri yapıyorlardı. Kadın-erkek, Gazi'yi görmek için birbirini iteliyor, gözyaşları, alkışlar, haykırışlar birbirine kovalıyordu. Gazi, locaya oturduğunda eğilerek alt salondaki seyircilere baktı. Hepsi erkekti.. Döndü ve:
- Niçin aralarında kadın yok?, dedi.
Cemil Filmer:
-Paşam, sadece salı günleri yalnız kadınlara bir matine yapıyoruz, dedim.
Başka gün yasak... "
Bunu duyunca yaverine:
-Muzaffer aşağıya in ve dışarıda ki kadınları içeri al, dedi.
Bir süre sonra sinemanın içi tıka basa kadın doldu.Türkiye’de ilk olarak Ankara Sinemasında kadınlar erkekler ve Atatürk bir arada film seyrettiler. Kadınlar kendisine dönmüş ve çılgınca alkışlamaya başlamışlardı, öyle ki film bir türlü başlayamıyordu. Sonunda “Şarlo İdama Mahkum” filmi başlayabildi.
Kaynak : Cemil Filmer - Hatıralar / Syf 121 - 127 - 1984
Yorumlar
Yorum Gönder