Telefon ve Hesap Makinesinin Tuş Dizilimleri Neden Birbirinden Farklıdır

 

Belki dikkat etmemiş olabilirsiniz. Telefon üzerindeki rakamlar yukarıdan aşağıya 1’den 9’a doğru sıralanır. Ancak hesap makinelerindeki tuş dizilimi daha farklıdır. Rakamlar aşağıdan yukarıya doğru artar. Peki ama bu fark neden var? Bu sorunun cevabı, hesap makinelerinin ilk üretildiği zamanda yatıyor. Ancak biz insanlar teoriler üretmeyi severiz. Sık duyduğumuz bir teoriye önce göz atalım.



Teori: Telefon Şirketleri Tuşlara Basma Hızımızı Yavaşlatmak İstemiştir.

Tuşlu telefonlar 1950’lerin sonunda tasarlandı. Bu esnada zaten hesap makinaları kullanılıyordu ve en üst sırada 7, 8 ve 9 biçiminde bir düzen vardı.(Bunun nedenini birazdan aktaracağız). Veri girişi uzmanları ve hesap makinelerini oldukça düzenli olarak kullanan kişilerdi. Ve bu kişiler gerçekten hızlı bir biçimde hesap makinesini kullanabiliyorlardı. Numaralara hızlı bir şekilde basmak veri girişinde avantaj sağlasa da bu tuşlu telefonlar için aslında bir sorundu. Çünkü operatörlerin bu kadar hızlı çevrilen bir numarayı iletecek kadar hızlı sinyaller alma kapasiteleri yoktu. Sonunda telefon tasarımcıları, düzeni tersine çevirerek bizi yavaşlatmaya karar verdi. Tuşların yeri değiştirilirse insanlar yavaşlayacak ve sinyaller operatöre olması gerektiği hızda ulaşacaktı. Bu biçimde sorun ortadan kalktı. Kulağa mantıklı geliyor değil mi? Evet mantıklı ama unutmayın sadece bir teori yani ortada kanıt yok…

1960’lı yıllarda kullandığımız hesap makineleri bugün kullandığımız yazar kasalara benziyorlardı. Ve tuşlar 9’dan 0’a doğru sıralanıyorlardı. Böylece 90 ya da 900 yazmak için önce en üste, 10 ya da 100 yazmak için ise en alta basarak, hızlıca işlemleri yapabiliyordunuz. Para birimleri girilirken ve hesap yapılırken en çok kullanılan tuş doğal olarak ‘0’ olduğu için 0’ın parmağın hemen ulaşabileceği, en alta konumlandırılması da bu durumda oldukça mantıklı.

Telefon Tuş Dizilimi İse Alışkanlıklarımızla İlgili

Tuşlu telefonlardan önceyse hepinizin hatırladığı gibi çevirmeli telefonlar vardı. Çevirmeli telefonlarda ilk sırada 1, son sıradaysa 9 rakamı yer alıyordu. Amerika’nın en büyük telefon operatörlerinden AT&T yeni telefon modelini piyasaya sürmeden önce birçok hesap makinesi şirketini arayarak, sıralamanın ne şekilde olması gerektiğini sordu. Ancak hesap makinası şirketleri bu konuda fazla çalışma yapmamışlardı. Bunun üzerine AT&T Bell Labs araştırma merkezinde, kapsamlı bir çalışma başladı. Sonuçta en yukarıda 1, 2, 3 şeklinde bir sıralama yapılmasına bunun kullanımı kolaylaştırdığına karar verildi. 1976 yılından bu yana telefonlarda günümüzdeki tuş dizilimini kullanıyoruz. Hesap makinesinin farklı nümerik dizilimine ise sadece alışkanlıktan dolayı devam ediyoruz.

Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mekke Allah'ın evi

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Asıl adı Adela'ydı

Hüseyin Baradan ve eşi Hayriye Baradan

Şarap şişeleri neden 750 ml ?

Atatürk'ü Anlatan En İyi Kitaplar

Muhtar Çakmağı Hikayesi

Küçük bir kızın hikayesi

Putin’in Hikayesi