Otomobil üretiminde "Kalite" testi

 Otomobil tasarımı dalında öğrenim gören bir grup öğrenci dünya üzerindeki otomobil fabrikalarını dolaşıp, yeni teknolojiler ve bunların uygulanması konusunu inceliyorlarmış. Japonya’da Mazda fabrikasını gezerken kafesler içinde yüzlerce kedi görmüşler, merak edip kendilerine fabrikayı gezdiren Japon mühendise sormuşlar.

–”Ürettiğimiz otomobillerdeki yalıtımı kontrol etmek için her 100 otomobilden bir tanesinin içine bir kedi koyup, kapılarını ve camlarını kapatıp akşam eve gideriz.” diye açıklamış Japon mühendis, “Sabah geldiğimizde kedi havasızlıktan bayılmışsa yalıtımda bir problem yoktur. Ama eğer kedi hareket ediyorsa üretimde bir sorun olduğunu anlayıp, tüm üretim kademelerini gözden geçiririz.”

Öğrenciler bu fikre hayran kalmışlar.

Döne dolaşa yolları Türkiye’ye düşmüş. TOFAŞ fabrikasını gezerken yine aynı manzarayla karşılaşınca çok şaşırmışlar. Pek çok ünlü otomobil üreticisinden önce Japonların ileri teknolojisini uyguladığı için TOFAŞ’ı takdir etmişler. Ama yine de kedilerin ne işe yaradığını sormadan edememişler. Onlara fabrikayı gezdiren Türk mühendis;

–”Haa, onlar mı?” demiş, “Biz ürettiğimiz otomobillerdeki yalıtımı kontrol etmek için her 1000 otomobilden birisinin içine bir kedi koyup, kapılarını ve camlarını kapatıp akşam eve gideriz. Sabah geldiğimizde kedi arabanın içindeyse bir sorun yoktur. Eğer kedi kaçmışsa üretimde bir sorun olabilir diye düşünürüz, ama yine de üretime devam ederiz!”


Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi