Erdal Eren - Son Bakış

 Erdal Eren,



12 Eylül 1980 darbesinin ardından 50 kişi idam edildi. 

İdam edilenlerden biri de henüz 17 yaşında ki Erdal Eren’di.


 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner 30 Ocak 1980 tarihinde Milliyetçi Hareket Partili bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü. Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren, Suner’in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980'de yapılan  gösteride çıkan çatışmadan sonra gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Eren çıkan çatışmada Er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra 19 Mart 1980'de hakkında idam kararı verildi. Ağabeyi Erkan Eren Erdal'ın Mamak askeri cezaevinde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü işkence izlerine tanık olduğunu dile getirdi Erdal'dan idam edildiği tarihte yaşının 18'den küçük olduğunu belirten Erkan Eren infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal’ın kimsesizler mezarlığına gömülmek istediğini söyledi. 13 Aralık 1980'de Ulucanlar cezaevinde idam edildiğinde henüz 17 yaşındaydı Erdal Eren. 

Yargıtay 3 dairesi kararı son derece yasal ve hukuka uygun gerekçelerle bozdu. Bunlar otopsinin usul ve yasaya aykırı olduğu ölen erin  vücudundan çıkan kurşunun erdal’ın tabancasından çıkıp çıkmadığını açıklığa kavuşturulmadığı olay yerinde keşif yapılmadığı tanıkların dinlenilmediği Erdal'ın 18'inden küçük olup olmadığının araştırılması ı takdir hakkının kötüye kullanıldığı gibi gerekçelerdi. Gerçekte buydu ama başsavcılık hemen harekete geçti bozma kararına itiraz etti dosya gitti geldi sonunda Askeri Yargıtay daireleri kurulu idam kararını onayladı.


Erdal Eren idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan'a avukatıyla görüştürülmediğini, yaşının 18'in altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen Jandarma erine çok uzaktan ateş açıldığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asılmak istendiğini  ve ölümden korkmadığını söyledi. 


Gazeteci Savaş Ay Eren'in son fotoğraflarını çekti ve o fotoğraflar bir Sezen Aksu şarkısına “Son Bakışa” ilham oldu.


Savaş Ay son bakışın hikayesini söyle anlatıyor;  

“Erdal Eren'in son anlarında çektiğim o fotoğrafları milyonlarca kişi gibi Sezen Aksu da görmüş ve çok etkilenmiş. Anlatırken öylesine masum öylesine ölümden uzak öylesine genç ki hikayesini de okudum ama beni esas beni vuran o son bakış fotoğraf oldu Savaş” dedi.


Aysel Gürele gösterdim o fotoğrafı, birlikte bir şeyler yazdık. Onno ya verdik besteledi. Şarkıdan çok bir ağıta benzedi, yürekten kopup gelen saf duru sahici...


Adnycl Not :

* 80 darbesinden bu yana çok bilen bir isim olan, darbe ile ilgili her gösteri ve toplantıda adı geçen bu gencin ölüm nedenini bu fraksiyonun ateşli destekleyenleri dahil çoğu kişinin bilmemesi de işin başka bir acı boyutu.

** Sezen Aksu'nun okuduğu şarkıyı bu hikayeden sonra bir daha asla eskisi gibi dinleyemeyeceksiniz.





Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi