Merinos Fabrikası

MERİNOS

2 Şubat 1938 günü bizzat ATATÜRK açmıştı..

Cumhuriyet sadece bir yönetim biçimi değildir; bir yaşam biçimidir.

Fabrikaya “Merinos” adı ATATÜRK tarafından verilmişti. 

Yaptığı çalışmalardan sonra neden böyle bir isime karar verdiğini ise şöyle açıklamıştır:


Güneş dili araştırmalarına göre, 

merinos öztürkçe bir kelimedir ve ince, uzunca yün anlamına gelir.


Sümerbank Genel Müdürü Nurullah Esat, fabrikanın altın anahtarını Atatürk’e sunmuş, fabrikada yapılan incelemelerden sonra onur defterine ilk not Atatürk tarafından yazılmıştır:


"Sümer Bank Merinos Fabrikası, çok kıymetli bir eser olarak milli sevinci arttıracaktır.
Bu eser yurdun, hususiyle Bursa bölgesinin gelişimine ve milli ihtiyacın giderilmesine yardım edecektir. Eserin başarılmasından Ekonomi Bakanlığını tebrik ederim. Sümer Bank Direktörlüğüne teşekkür ve fabrikayı yüksek bilgi ve düzenli idarede direktörüne başarılar temenni ederim.”


Merinos, Bursa şehrinin soysal ve ekonomik yönden gelişmesine pek çok yönden öncülük etmiş; şehir halkının sosyal yaşamını değişik yönleriyle tanışmasına vesile olmuştu.
Fabrikada yer alan iki adet salonda ücretsiz sinema, tiyatro, konser gibi etkinlikleri düzenlenmiş; Merinos düğün salonunda binlerce evlilik töreni gerçekleşmiş, işci yemek salonunda ilk toplu sünnet uygulamaları yapılmış; çalışanların çocukları için Türkiye’nin ilk modern kreşlerinden birisi Merinos’ta hizmete girmiş; fabrika arsasında kurulan Merinos İlkokulu 50’li, 60’li, 70’li yıllarda Bursa’nın en önemli eğitim kurumlarından birisi olmuş; fabrikanın elektrik santrali şehrin elektrik ihtiyacının bir kısmını da karşılamıştı.


Kurum, 2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilmiş ve üretim durdurulmuş, kuruma ait çok değerli olan arazi ve üzerindeki taşınmazlar Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiştir. Arazi ve taşınmazlar 31 Temmuz 2006 tarihinde çıkan faili meçhul yangınla kül olmuştu.




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi