Redingotlu Devrimci

 Erzurum kongresi 23 Temmuz 1919,

Erzurum Kongresi'nde kimi delegeler, Kongre’ye sanki bozgunculuk yapmak için gelmişti. Bunlar hemen her öneriye, bilir bilmez karşı çıkıyor, sürekli gerilim yaratıyorlardı. 

Trabzon, Sürmene, Giresun ve Tirebolu’dan gelen delegeler Prens Sebahattinciydiler. Kongre’ye verdikleri 22 maddelik bir raporda; 

“Türk ırkının yaratılış olarak en kolay kabul edeceği uygarlık Anglo-Sakson uygarlığıdır. Doğu Anadolu’da, bu uygarlığı temsil eden milletlerin yol göstericiliği kabul edilmelidir” 
deniyordu…
 
Delegelerin bir bölümü, gerçek amaçlarını açığa vurmadan ve genellikle dedikodu biçiminde onunla uğraşıyordu. Ordudan ayrılmış olmasına karşın hala neden paşa elbisesiyle dolaştığı günün konusu olmuştu. Hakkını yitirdiği için artık giymemesi gerektiği paşalık üniformasını, delegeler üzerinde bir baskı aracı olarak kullandığı söyleniyordu. Oysa, paşa üniforması giymesi, bir zorunluluğun sonucudur. Çünkü, sivil giysisi yoktur. Dedikoduların artması üzerine, gülünç de olsa, Erzurum Valisi’nden ödünç aldığı bir redingot (arkası yırtmaçlı, etekleri uzun, çift sıra düğmeli, resmi erkek ceketi) giyecekti. 

Mahzar Müfit (Kansu), bu konu için anılarında şunları yazar: 

“Bütün ömrü askerlikte geçen Paşa’nın sivil elbisesi yoktu. Hemen bir elbise temini de mümkün olmamıştı. Vali Münir Bey’e gittim. ‘Paşa Hazretlerine layık temiz bir elbisem yok’ dedi. Haksız değildi. Savaşta ve savaş sonrasında kimsede yeni elbise kalmamıştı. Münir Bey, ‘benim bir iki defa giydiğim bir jaketatayım (redingot) var, Paşa Hazretlerine onu takdim edelim’ dedi. Hemen jaketatayı aldım, bende temiz bir fes vardı. Birer gömlek, yaka, kravat da uydurdum. İşte Paşa’nın ilk sivil kıyafetini bu biçimde sağlamıştık. Birkaç ay kullandığı o fesi, o günlerin hatırasını tazeleyerek, dikkatle saklarım". 

Gerçekleştirdiği devrimle bir ulusu kurtaran ve bu eylemiyle dünyayı etkileyen büyük devrimcinin Erzurumda giyecek giysisi yoktu...


Kaynak; METİN AYDOĞAN "Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı"



Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi