1 - Nutuk - Gazi Mustafa Kemal
Yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919'dan 1927'ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.
Baskıları :
1927 - "Nutuk", Osmanlıca, 543 sayfa, bez ciltli, 19x27 cm ebatlarında, başta Mustafa Kemal portresi ve sonda 7 tabaka halinde 10 ayrı harita eki mevcut. Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır. Aynı yıl, tek cilt halinde lüks bir baskısı da yapılmıştır.
1938 - "Nutuk", yeni harflerle, Devlet Basımevi, İstanbul, 658 sayfa. Renkli, katlanmış harita eki var.
1984 - "Söylev", Çağdaş Yayınları, İstanbul, 3 Cilt (Cilt I, Cilt II ve Cilt III). Hıfzı Veldet Velidedeoğlu yayına hazırlamış. İlk cildi 17 baskı yaptı.
Not: Başka baskıları da vardır.1927 orijinal hali, 1938 ilk Latin harfler ile ve 1984 günümüz türkçesi ile okumakta fayda vardır.
2 - Tek Adam - Şevket Süreyya Aydemir
1963-1965 yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı üç ciltlik bu eser, biyografi olmasının yanı sıra bir inceleme-araştırma kitabı da sayılmalıdır.
3 - Çankaya: Atatürk Devri Hatıraları - Falih Rıfkı Atay
1968 - Atatürk'ün çok yakınında ve sürekli bulunduğundan çok sayıda ve birinci elden anılar ve izlenimler sunan bu kitap ilk olarak 1952 yılında Dünya gazetesinde çıkan yazıların genişletilmiş halidir. Yazar 1968'de yenilenmiş haliyle okurlara sunmuştur.
4 - Atatürk'ten Hatırlarlar - Hasan Rıza Soyak
1973 - 2 Cilt Uzun yıllar devletin en üst kademesinde Özel Kalem Müdürlüğü yapan Hasan Rıza Soyak, anılarını Atatürk’ten Hatıralar adlı kitapta topladı. Kitap; Atatürk’ün günlük yaşamına dair gün ışığına çıkmamış pek çok ayrıntıyı, ayrıca Cumhuriyet’in ilanı, İzmir Suikasti, Hatay Meselesi gibi pek çok konuda ayrıntılı bilgileri içeriyor. Atatürk hakkında bugüne kadar yapılmış pek çok araştırmada kaynak olarak kullanılabilecek bu değerli kitap, birinci elden tanıklıklarla bir döneme ışık tutuyor.
5 - Atatürk - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
1961- “Bizim ilk gençlik yıllarımız bir milli kahramana hasretle geçti” diye başlar Türk edebiyatının büyük ismi Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun ‘Atatürk’ isimli eseri. Yakup Kadri, kitaba ‘biyografik tahlil denemesi’ der. “Atatürk’ün ölümünü takip eden yas ve elem haftalarında ve hemen bir hamlede yazıldığı için kitapta objektif bir vakıf aranmamalıdır” diye özellikle belirtir Karaosmanoğlu
6 - Atatürk, Bir Milletin Yeniden Doğuşu - Lord Kinross
1964 - İngiliz hükümeti tarafından 1952’de Atatürk hakkında bir biyografi yazmakla görevlendirilen Patrick Kinross, tam 5 yıl boyunca bu kitap için çalışmalarını sürdürdü ve kitap 1960’ta yayımlandı. Eser, Atatürk’ün karakterine dair net bir fikir elde etmemizi sağladığı kadar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarını ve yeni kurulan Türkiye’nin ilk yıllarını da anlatıyor.
7. Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler - Prof. Dr. Afet İnan
1950 - Atatürk'ün hayatının son 13 yılında her zaman yakınında bulunan ve Türk kadınının modern toplumdaki yeri ile seçme-seçilme hakkının tanınması gibi pek çok konudaki görüşlerine ilk elden tanıklık eden Afet İnan, o dönemde yaşadıklarını ve ondan dinlediklerini okuyucuyla paylaşıyor.
8 - ATATÜRK: MODERN TÜRKİYE'NİN KURUCUSU - Andrew Mango
1963 - İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango, beş yılı aşkın bir süre yaptığı araştırmalar sonucu, bu yapıtla kapsamlı ve nesnel çalışma ortaya koyuyor.Türkiye'nin, bağımsızlığı ve varoluşu yolunda Atatürk gibi bir liderle yakaladığı olağanüstü şansı irdeleyen yazar, onu salt lider özellikleriyle değil, yakın çevresi ve insan ilişkileriyle de yansıtmayı başarırken, dönemin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık kazandırıyor.
9- Atatürk'ün Sırdaşı Kılıç Ali'nin Anıları -Hulusi Turgut
2005 - "Ben, sözünü edeceğim olayları tarihtir diye anlatmayacağım. Bu, gelecek nesillerin işidir. Benim yazdıklarım tarih gerçeklerini aydınlatacak bir kaynak olursa ne mutlu bana."Çok genç yaşta Atatürk' ün silah ve mücadele arkadaşı, vefatına kadar da onun en güvendiği dostlarından, sırdaşlarından olan Kılıç Ali, kendi gözünden ve kendi yaşadıklarından, tanıklık ettiği olaylardan yola çıkarak Kurtuluş Savaşı ve sonrasını anlatıyor...
10 - Büyük kardeşim Atatürk - Makbule Atadan
Büyük kardeşime karşı yöneltilen yanlış hükümlerin, düşünülmeden yapılan tenkitlerin son zamanlarda sıklaştığını derin bir üzüntü ile görüyorum. Bunların sebepleri o kadar gizli ve güç anlaşılır şeyler değildir. Biraz düşünülünce, perdenin ötelerini görebilirsiniz.Tarihin bildiği şeyler ne kadar çoksa, bilmediği şeyler de o kadar yığın yığındır. Günün birinde, hiç şüphesiz, her şey, en son aydınlığını bulmuş olacaktır.
11 - Fikrimizin Rehberi-Gazi Mustafa Kemal - Erol Mütercimler
Ortaokula gelene kadar Mustafa'ydı...
Matematik yeteneğiyle Mustafa Kemal oldu...
Emperyalizmi dize getirdi, Gazi Mustafa Kemal oldu...
Yüzlerce yılın kökleşmiş alışkanlık ve geleneklerini yıktı,
Gazi Mustafa Kemal Atatürk oldu...
Türk halkı ona, "Atatürk," dedi. Türkiye'de doğan ve parlayan yıldız, bize izleyeceğimiz yolu gösterdi, "Fikrimizin Rehberi" oldu.
"Onun insan olarak ülküsü, iyilik, güzellik ve doğruluk idi. Siyaset adamı olarak ülküsü de, ekmek, eğitim ve barış idi. Bu ülkülerini gerçekleştirmek sorumluluğunu içinde duyduğu için cesaretle, imanla, bilgi ve akılla çalıştı. Yalan ve yanlış üzerine kurulan örgütleri yıktı.
Tavsiye edebileceğiniz ve Atatürk ile ilgili mutlaka okunmalı dediğiniz kitap önerilerinizi altda ki yorumlara ekleyebilirsiniz.
Adnycl - Kasım 2017 - İzmir
Yorumlar
Yorum Gönder