SADRAZAM FAZIL AHMET PAŞA

OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN EN BÜYÜK SADRAZAMI


Çok küçük yaşlarda oldukça zeki biri olduğunu gösteren Fazıl Ahmet Paşa daha 16 yaşında müderris (profesör) olmayı başarmıştı. Babası Köprülü Mehmet Paşa'nın ölümü üzerine vasiyet ettiği gibi padişah 4. Mehmet tarafından Sadrazamlığa atandığında henüz 26 yaşında idi. (1661)Böylece Türk tarihinde bu göreve getirilen en genç kişi oldu. 


Hızla harcamaları kıstı, devlet adamlarına hediye verilmesini yasakladı. Bir süredir Zitvatorok Antlaşmasını ihlal eden Avusturya üzerine yürüdü. Kanuninin kuşatıp alamadığı Uyvar kalesini kuşattı. Şiddetli yağmurlarla bataklığa dönen bölge, şartları çok zorlaştırmış olmasına rağmen kaleyi fethetti. Durum Avrupada şoka yol açtı ve " Uyvarda bir Türk gibi güçlü " deyimi ortaya çıktı. Ardından 1664 yılında Vasvar Antlaşması yapılarak Avusturya yıllar sonra tekrar haraca bağlandı. 


25 yıl boyunca alınamayan Girit'i ele geçirmek üzere adaya sefer düzenledi. 2. Yılın sonunda padişahın bütçede ve asker temininde zorluk yaşandığını belirterek geri dönmesini talep etmesine rağmen fethi tamamlamadan dönmeyeceğini belirterek kuşatmaya devam etti ve 3. Yılın sonunda Kandiye kalesini düşürdü. Girit Osmanlı Devletine katıldı.


Daha sonra Osmanlı’nın yeni himayesine aldığı Ukrayna Kazaklarına müdahale eden Lehistan (Bugün ki Polonya) üzerine sefere çıktı. Bu seferde Podolya eyaletinin yanı sıra Kamaniçe, Bucaş, İzvança ve pek çok kale ele geçirildi. 1672 de Bucaş Antlaşması ile Lehistan (yıllık220.000 altın ) haraca bağlandı. 1674 yılında Ukrayna'ya doğru bir sefer açarak  bölgedeki Rusları tamamen Ukraynadan çıkardı ve Ukrayna himaye altına alındı. 


1676 yılında yeni bir sefer düzenlemek üzere Edirne'ye doğru hareket ettiği sırada Çorlu yakınlarında rahatsızlanarak henüz 41 yaşında hayatını kaybetti. Onun genç yaşta ölümü Osmanlı Devleti için büyük bir şansızlık oldu. Duraklama döneminin sonunda adeta yeniden şahlanan Osmanlı İmparatorluğu onun ölümünden sadece 7 yıl sonra gerileme dönemine girdi.



Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi