Hulusi Kentmen - En çok zoruma giden de...


"En çok zoruma giden de filmde zengin fabrikatörü oynadıktan sonra durakta otobüs beklemek oluyordu.” Hulusi Kentmen

Bulgaristan Veliko Tarnovo (Veliko Tırnovo) doğumlu Hulusi Kentmen'i vefatının 27. yıl dönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.
Hulusi Kentmen, 20 Ocak, 1912’de Veliko Tırnova Bulgaristan'da doğmuştur. Kendisi küçükken göçler sırasında ailesiyle Türkiye’ye göç etmiştir. Türkiye'de Deniz Astsubay Okulundan mezun olmuş ve emekli olana kadar Türk Deniz Kuvvetleri'nde Astsubay olarak görev yapmış daha sonra emekli olarak sanat yaşamına atılmıştır.
Hulusi Kentmen, Ülkü Erakalın'a verdiği bir röportajda deniz tutkusunu şöyle dile getirmişti:
"Yavuz (Zırhlısı) yaralı, henüz tamir edilmemiş. Bütün ihtişamıyla İzmit'te yatardı. Biz, o devirde ortaokula gidiyorduk. Aşağı yukarı sınıfın yarısı denizci olmaya heves ederdi. Deniz tutkusu öncelikle Körfez'de oturuşumuzdan geliyor. Ayrıca babamın bir sandalı vardı, onunla beraber balığa giderdim, ona yardım ederdim. Bahriyelilerin o afili kıyafetleri ve denizin yosun kokusu yok mu, o bambaşka bir şey."
Usta sanatçı Kentmen, Refika Kentmen ile 1938'de dünya evine girmiş, Volkan isminde bir oğlu dünyaya gelmiştir.
Kendine has bıyığı ile tanınan Hulusi Kentmen, tatlı-sert ve babacan tarzı ile çoğu filmlerinde baba, komiser, bahçıvan, esnaf, hakim, fabrikatör vb. roller üstlenmiş, birçoğunda kendi adıyla oynamıştır. İlk olarak vodvil türündeki “Hisse-i Şaiya” oyunuyla profesyonel olan Kentmen, 1942-1988 yılları arasında 46 yılda 500’e yakın filmde rol almıştır.
Usta oyuncu, ilk kez 1942'de bir filmde kamera karşısına geçerken, seslendirme sanatçısı olarak da bilinen Ferdi Tayfur'un yönetmen koltuğunda olduğu, İhsan İpekçi'nin senaryosunu yazdığı "Senede Bir Gün" filmiyle yükselişi yakalamıştır. Hulusi Kentmen, kariyeri boyunca Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal ve Tarık Akan gibi dönemin ünlü isimleriyle birçok filmde kamera karşısına geçmiştir.
Ya Rabbim canımı alacaksan böyle bir kış günü al, kızım, mezarımın içine bol bol kar doldurun emi " diyordu torunu Melek Kentmen'e.
Ne tesadüf ki 20 Aralık 1993'te 81 yaşında yaşamını yitirmiştir. Hulusi Kentmen


Not: Paylaşımları mail ile bilgilendirilmek için lütfen Tıklayın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi