Panter'in Nefesi

 Theophrastus’un da dillendirdiği antik Yunan inanışına göre panter dünya üzerinde güzel kokan tek hayvan. Sadece kendi değil, nefesi de hoş kokulu. Avlanmak için sadece güçlü soluk vermesi yeterli; nefesinin güzel kokusuna dayanamayan av, gelip kendi ayaklarıyla panterin etki alanına giriyor.

Bu söylem biraz gelişerek Fransisken din adamı Bartholomaeus Anglicus’un 1240’daki ansiklopedik metni De Proprietatibus Rerum’unda da (Şeylerin Özellikleri Hakkında) yer buluyor. Buna göre panterin tek düşmanı ejderha. Panter karnını doyunca bir mağaraya girip 3 gün uyuyor. 3. günün sonunda acıkmış olarak uyandığında kükrüyor, kükremesiyle de nefesindeki hoş koku yeni av getiriyor. Tek istisna ejderha zira o bu tuzağı biliyor, kükremeyi duyunca korkarak deliğine saklanıyor.

Kokulu nefesin çekim gücü ve av/avcı ilişkisi değişik kültürlerde kadının sosyal alanda parfüm kullanmasının önüne geçmek için bir analojik örnek olarak kullanılıyor. Beri yandan panterin Hz. İsa’yı temsil ettiği tam ters yöndeki analojileri de görebilmek mümkün.

Vedat Ozan


Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi