Kore Gazi Hacı Altıner

Türkiye, Kore'ye asker göndermeye karar verince gönüllü oldu. 17 Ekim 1950'de Kore'ye ayak basan ilk Türk birliğinin içinde o da vardı. Kore'de 718 şehit verdik. En büyük kayıp da bugün "Kunuri Muhaberesi" olarak anılan çarpışmada oldu. Kasabada Çin kuvvetleri olduğu anlaşılınca ABD askerleri geri döndü ama Türk tugayı iddiaya göre İngilizce verilen geri dönme talimatını anlamamaktan ya da her ne olduysa sonuçta irtibat eksikliğinden dolayı yoluna devam etti..


Kunuri bölgesinde düşmanla karşı karşıya kalan Türk tugayı iki gün olağanüstü savaşır. ABD ordusu ilk defa böyle savaşan bir askerle karşılaşmaktadır. Türk askeri yaptığının farkında değildir. Aslında iki gün akıllara durgunluk verecek bir direniş gösteren Mehmetçik ABD ikinci kolordusunun imha edilmesini önlemiştir.Türk askeri ABD ordusunu bir hezimet yenilgiden kurtarmıştır. Kayıp ve şehitlerle birlikte Türk tugayı 2/5 ini yitirmiştir.


Hacı Altıner Kore savaşlarına Kunuri Muharebelerine damgasını vuracaktır. H.Altıner otuz’a yakın yerinden yaralanmıştır. Arkadaşlarına rica eder bana bir ağır makineli ve bir sandık mermi fişeği bırakın ve çekilin. Ben nasıl olsa bu yaralardan kurtulamam. Düşmanı şu boğazda oyalar sizin çekilmenizi sağlarım. Çaresiz arkadaşları da dediğini yapar.


H. Altıner makineli tüfeğinin başına geçer, yüzükoyun yere yatarak düşmanı beklemeye başlar. Düşmanı gördüğünde tetiğe basar. Tetiğe basmasıyla amansız bir vuruşma başlar. Karşısında düşman birlikleri ve onlara karşı Kars elinden Hacı Altıner adlı Türk yiğidi. Üstelik vücudunda otuzu aşkın kurşun ve şarapnel yarası bulunmaktadır. Her yanından kan akıyor. Allah (c.c.) verdiği ömür bitmemiş bir kere. Saatler boyu vuruşur H. Altıner. Mermisi bitmiş hava kararmıştır. Düşman da ateş etmeyi kesmiştir. Yaralı Hacı Altıner makineli tüfeğin kayışını boynuna dolar. Nasıl bıraksın tüfeği! Hangi Mehmetçik kendisine zimmetlenen silahı düşman eline bırakır. Dilinde fatiha, kalbinde Rabbinin sevgisi, bedeninde imanı yaralarına aldırmadan sürünmeye başlar. Tüfeğini de sürükler peşi sıra. Ardında vücudundan akan kan izleri  bırakarak sürünür ha sürünür. Gün açmıştır. Silah seslerini de artık işitmemektedir. Etrafını kolaçan eder kimsecikler yoktur. Biraz daha sürünür bir yola ulaşmıştır. Artık takati tükenmiştir. Yorgun bedeni daha fazla direnemez gözleri kapanır. Şimdi o derin bir uykuya dalmıştır.

Bir ABD konvoyu yol üstünde yatan Hacı Altıner’i bulur. Bu bir müttefik askerdir. Makineli tüfeği boynuna öyle bir dolamıştır ki, kayışını öyle sıkı kavramıştır ki… Çaresiz makineli tüfeğiyle en yakın sahra hasta hanesine nakledilir. ABD li doktorlar saatlerce uğraşarak vücudunda ki bütün mermileri çıkarırlar. Olağanüstü bir olaydır bu ABD askeri için. Bir insan buna nasıl direnir? Nasıl bir inanç bunu başarabilir?
Hacı Altıner iyileşir ve göğsü ABD tarafından madalyalarla donatılır. ABD şehirlerinde dolaştırılarak ahaliye olağanüstü kahraman olarak takdim edilir.
Hacı Altıner kahramanlarımızdan sadece birisi. Türk alayı Kore’de ABD askerini hezimet bir yenilgiden kurtarmıştır.

ABD tarafından kendisine generallik teklif edilir. H. Altıner bu teklifi ” Burada general olarak kalmaktansa ülkemde er olmayı tercih ederim” diyerek reddetmiştir. 

Rivayete göre rambo film senaryosu bu kahramanlıktan esinlenilerek yazılmıştır.

Mekanı Cennet olsun.


Kore Gazi Hacı Altıner




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mekke Allah'ın evi

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Asıl adı Adela'ydı

Hüseyin Baradan ve eşi Hayriye Baradan

Şarap şişeleri neden 750 ml ?

Atatürk'ü Anlatan En İyi Kitaplar

Muhtar Çakmağı Hikayesi

Küçük bir kızın hikayesi

Putin’in Hikayesi