Rodrigonun Gitar Konçertosu - RODRIGO ile VICTORIA KAMHİ'nin öyküsü

 Ünlü "Gitar Konçertosu" ile tanınan JOAQUIN RODRIGO ile karısı VICTORIA KAMHİ'nin öyküsü

15. yüzyıl sonlarının İspanya'sı 

Endülüs'teki Arap uygarlığının son kalesi olan Gırnata / Granada düştüğünde, burada yaşayan Müslümanlar ve Yahudiler din değiştirmeye, ya da göçe zorlandılar. "Sefarad" olarak adlandırılan Yahudi göçmenlerin bir kısmı İstanbul, Bursa, Selanik gibi şehirlere yerleştirildi. 


Sonraki yüzyıllar içinde geniş aileler kurarak İstanbul kent kültürünün önemli bir parçası oldular. İşte o ailelerden biri olan Kamhiler'in Dolmabahçe Sarayı 'nın yakınlarındaki yalılarında bir kızları doğdu : Victoria..Yıl 1905 idi. Victoria, İstanbul'da, Boğaz'dan geçen gemileri seyrede seyrede büyüdü. Dinleyenlerin "Kelebek gibi çalıyor piyanoyu" dediği Victoria'nın yaşamını, 24 yaşındayken, Paris'te bir müzikli toplantıda bir İspanyol besteciyle tanışması değiştirdi. 


Joaquin Rodrigo, salona yardımcısının kolunda ağır ağır yürüyerek girdiğinde, genç kadın onun kör olduğunu fark edemedi. Sonradan öğrendiğindeyse, çok üzüldü. Victoria o gece istek üzerine piyano çalınca, Joaquin ertesi gün ona bir buket çiçek yolladı. Uzatmayalım, ufak ufak abayı yaktılar birbirlerine. Günün birinde arkadaşlarıyla buluşmak için Belgrad'a gidecek olan Victoria, şaka yollu "Belki bir daha geri dönmem," dediğinde, Joaquin, "Eğer seni bir daha göremeyecek olursam, kederimden ölürüm" yanıtını verdi. Ayrılmaları için milyonlarca, birlikte olmaları içinse yalnızca iki neden vardı : Aşk ve müzik.. 


Bunlar da yetti ve 1933'de Valencia'da evlendiler.. Dedelerinin dedeleri İspanya'dan İstanbul'a göç eden Victoria, yüzyıllar sonra bir İspanyol ile evlenerek atalarının topraklarına dönmüş oldu..


Victoria, tam 64 yıl Joaquin'in karısı, gözleri, esin perisi ve hayat ağacı oldu. İspanya İç Savaşı, ardından İkinci Dünya Savaşı, yokluk günleri, doğuma iki ay kala kaybedilen bir kız çocuk.. 


İşte bu çileli günler sırasında Rodrigo'nun konçertosu şekilleniyordu.. Ezgiyi dinleyen Victoria notaların aşkla dokunmuş olduğunu hemen anladı. Ona, balayında gittikleri Aranjuez kentindeki yazlık sarayın bahçesinde yaptıkları el ele yürüyüşleri anımsatan konçertonun ikinci bölümü "Adagio", sanki manolya kokusunu, çeşmelerin fısıltılarını ve kuş seslerini geri getirmişti. Bu nedenle konçertoya "Aranjuez" adını verdiler. 


Ancak, hastane masraflarını ödemek için de Victoria'nın ailesinin hediyesi olan piyanosunu satmak zorunda kaldılar.. 


Joaquin'in gitar konçertosu "Aranjuez", ilk kez 9 Kasım 1940'da Barcelona'da çalındı ve büyük başarı kazandı. O akşam konser salonunda Victoria yoktu, çünkü ikinci çocuğuna hamileydi ve dinlenmesi gerekiyordu. Konçerto Madrid'de çalındığında hayranları Joaquin'i omuzlarına alıp sokaklarda, "Yol verin ! Aranjuez Konçertosu'nun bestecisi geçiyor !" diye bağıra bağıra dolaştırdılar..






Not: Paylaşımları mail ile bilgilendirilmek için lütfen Tıklayın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi