Eşkiya "KOÇERO" Efsanesi

Koçero,

Batman'ın Beşiri ilçesinin Alikan aşireti mensubu Komünist bir eşkiyaydı. Oldukça cesur, mert, yiğit ve adil bir insandı.

Bir gün askeriye Alikan köyüne gider köy halkını dışarıya çıkartırlar rütbeli askerlerden binbaşı askerlere emir verir ve köy halkına dayak atarlar, hırpalarlar, küfrederler, hakaret ederler. Askerler köyden çıkarken köylüler de doğrudan adalet dedikleri Koçero'ya giderler, durum ve vaziyeti anlatırlar.


Binbaşının evi Beşiri'dedir, Koçero binbaşının evinin yolunu tutar ve kapıyı çalar. Binbaşı'nın eşi kapıya gelir kim diye sorar Koçero benim der, kapıyı açmazlar Koçero'nun elinde el bombası vardır kapıyı açmazsanız ikinizi de patlatırım der. Kapı açılır Koçero eve girer oturur binbaşı eşine bize kahve yap der, Koçero binbaşıya kalk kendin yap der. Binbaşı kahveyi yapmaya gider ve döner Koçero binbaşının omuzuna dokunarak sen Alikan halkına zülmetmişsin, bir daha böyle bir şey duyarsam canını alırım der. Binbaşının korkudan yüzü kızarmış, deyim yerindeyse dili tutulmuştur. Koçero evden çıkmak için kapıya kadar ilerler ancak tekrar dönüp binbaşıya bir daha kendi kahveni kendin yapacaksın der ve evden ayrılır.

Aynı gün binbaşı daha niceleri gibi Koçero korkusundan görevini bırakmak zorunda kalmış, memleketine dönmüştür. Bu Koçero'nun yalnız bir hikayesidir. Koçero, 1959 yılında Batman rafinesinde çalışırken genç bir işçiyi azarlayan patronu öldürüp dağa çıkmış, 1970 yılında askerler ile girdiği bir çatışmada öldürülmüştü. Koçero, zengin toprak sahiplerinden vergi alıp yoksullara dağıtırdı.

Selda Bağcan ve Ahmet Kaya'nın birlikte seslendirdiği '' Koçero '' şarkısı ona ithafendir.

'' Koçero bir dağ çekirgesinin gecede irkilmesidir''.





Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi