Postacı - Bill Ray 1969


Her detayıyla mükemmel bir fotoğraf ve güçlü hikayesi.


Fotoğrafı çeken ABD'li ünlü fotoğrafçı Bill Ray, "Karşımda mükemmel bir adam vardı, tek yapmam gereken deklanşöre basmaktı" diyordu.


Bu güzel karenin göbeğindeki o şık beyefendi; sanatıyla yurdunda tanınmak isterken fotoğrafıyla dünyaca tanınan ama kim olduğu bugüne kadar bilinmeyen Hasan Güven.


Hasan Güven dönemine ve çevresine göre farklı kişiliklerden biridir. Bir köyde doğmuştur. Divan sazı çalar, söyler hatta kendine ait türküleri de vardır. Her fırsatta İstanbul'a kaçar ve ilk durağı Unkapanı'ndaki plak şirketleri ya da sinema dünyasının kalbi Yeşilçam olurdu.


Kendisi de bu fotoğrafı 17 Nisan Tarihli 1970 tarihli Life dergisinde tesadüfen gördü. O dönem Almanya'dan dönen bir arkadaşı trende bırakılmış bu dergiyi görür. "Ya bu bizim Hasan değil mi" diyerek alır dergiyi ve kendisine götürür. Fotoğrafı gören Güven, sınır ötesi bir mecmuada yer almış olmaktan çok mutlu olur.


Postacılık yaparken bir motosikleti vardı, sarı. Onunla dünyayı dolaşabileceğine inanan biriydi. Sevdası avcılıktı. Fotoğrafı çeken Bill Ray de onu yabancı bir avcı kafilesine mihmandarlık yaptıgı bir dönemde gördüğünde basmış deklanşörüne. Hasan Güven 2013 ylında vefat etti.”


Yazı BBC Türkçe - Gazeteci Ergün Güven aynı zamanda Hasan Güven’in yeğeni. Eylül 2019



Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi