Şarap şişeleri neden 750 ml ?
Şarap şişeleri genellikle 750 ml (75 cl) ölçüsünde üretilmektedir.
Bu özellik nereden gelmektedir?
Bu özellik nereden gelmektedir?
Bu şişe kapasitesi; 19. yüzyılda standart hale gelmiştir ve bu konuyla ilgili en çılgın açıklamalar şunlardır:
- Bir camcının akciğer kapasitesi,
- Şarabı saklamak için en iyi kapasite,
- Ulaşım kolaylığı...
Oysa şişenin bu kapasitede yapılma sebebi hiçbiri değildir.
Aslında bu sadece tarihi temellere sahip pratik bir organizasyon:
O zamanlar Fransız şarap üreticilerinin en önemli müşterileri İngilizlerdi. Ama asla Fransızlarla aynı ölçü sistemini benimsemediler.
İngilizlerin hacim birimi 4.54609 litreye eşdeğer olan "imparatorluk galonu" idi.
Dönüşüm hesaplarını basitleştirmek için Fransızlar; Bordeaux şarabını 225 litrelik fıçılar halinde taşıdılar, yani tam olarak 50 galon, 300 adet 750 ml ölçüsündeki şişeye karşılık. (75 santilitre).
Hesaplamak daha kolay hale geldi.
Bir fıçı = 50 galon = 300 şişeye denk geldi.
Böylece bir galon 6 şişeye karşılık geldi.
Aslında bu yüzden bugün bile şarap kutularında genellikle 6 ya da 12 şişe bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder