Şarap şişeleri neden 750 ml ?


Şarap şişeleri genellikle 750 ml (75 cl) ölçüsünde üretilmektedir.
Bu özellik nereden gelmektedir?

Bu şişe kapasitesi; 19. yüzyılda standart hale gelmiştir ve bu konuyla ilgili en çılgın açıklamalar şunlardır:
- Bir camcının akciğer kapasitesi,
- Bir öğünde ortalama tüketim ölçüsü,
- Şarabı saklamak için en iyi kapasite,
- Ulaşım kolaylığı...

Oysa şişenin bu kapasitede yapılma sebebi hiçbiri değildir.
Aslında bu sadece tarihi temellere sahip pratik bir organizasyon:
O zamanlar Fransız şarap üreticilerinin en önemli müşterileri İngilizlerdi. Ama asla Fransızlarla aynı ölçü sistemini benimsemediler.
İngilizlerin hacim birimi 4.54609 litreye eşdeğer olan "imparatorluk galonu" idi.
Dönüşüm hesaplarını basitleştirmek için Fransızlar; Bordeaux şarabını 225 litrelik fıçılar halinde taşıdılar, yani tam olarak 50 galon, 300 adet 750 ml ölçüsündeki şişeye karşılık. (75 santilitre).
Hesaplamak daha kolay hale geldi.
Bir fıçı = 50 galon = 300 şişeye denk geldi.
Böylece bir galon 6 şişeye karşılık geldi.
Aslında bu yüzden bugün bile şarap kutularında genellikle 6 ya da 12 şişe bulunmaktadır.





Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mekke Allah'ın evi

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Asıl adı Adela'ydı

Hüseyin Baradan ve eşi Hayriye Baradan

Atatürk'ü Anlatan En İyi Kitaplar

Muhtar Çakmağı Hikayesi

Küçük bir kızın hikayesi

Putin’in Hikayesi