Bir otomobilin yanlış yola sapması bir dünya savaşına neden oldu.

Talihsiz Arşidük Franz Ferdinand sabah bombadan kurtuldu aynı gün ilginç bir şekilde suikasta kurban gitti.


28 Haziran 1914'te Arşidük Franz Ferdinand Saraybosna'da bir suikasta kurban gitti. Bir grup genç Sırp terörist, Arşidükü ülkeye yapacağı resmi bir ziyarette öldürmeyi Planlamışlardı. Hedefi ıskalayan bir bomba atarak işi ellerine yüzlerine bulaştırmışlardı. Aralarından biri sakinleşip kendine gelmek için yan sokaklardaki bir kahveye sığınmıştı Arşidük sabahki bombalama olayında yaralanmış olan bir subayı ziyarete gitmek için tekrar otomobille yola koyuldu. 


Şoför Saraybosna ırmağının üzerindeki bir köprüyü geçtikten sonra yanlışlıkla sola saptı. Adama durması ve geri gitmesi söylendi. Bu tip otomobiller bazen geri viteste stop ederdi; buna da öyle oldu. Terörist hedefinin arabayla yavaş yavaş gelip önünde durduğunu gördü ve tabancasını ateşledi. Katil Gavrilo Princip 17 yaşında, milliyetçilik ve terörizm eğitimi görmüş bir romantikti. Avusturya da reşit olmayanlara idam cezası verilmiyordu ve Princip henüz reşit değildi hapse atıldı ve Mayıs 1918'de öldü.


Ölmeden önce bir hapishane psikoloğu ona yaptığı eylemle Dünya Savaşı'nda ve milyonlarca kişinin ölümüne sebep olduğu için herhangi bir pişmanlık duyup duymadığını sordu Princip'in cevabı şu oldu: "Bunu ben yapmasam, Almanlar başka bir bahane bulacaktı."




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi