Anıtkabir Değişen Projesi

Anıtkabir özgün projesi böyleydi;




Rahmetli Mustafa Niyazi Dinçsoy'un Turgutlu'nun Dramı adlı kitabında bu 
proje ile ilgili aynen şunlar yazıyor:

''1950'de iktidara gelen ve hiç vakit kaybetmeden Atatürk'ün ilke ve devrimlerini sulandırıp geriye götürmeye başlayan Demokrat Parti, yaklaşan 1954 seçimleri öncesinde Anıtkabir'in inşaatını bir kısmını hızla kaldırmak pahasına hızla bitirdi. Bunda, Atatürk'e ve devrimlerine bağlı olanlardan da puan ve oy kazanmak isteği hakimdi.
Bu amaçla aşırı (!) yapım giderleri bahane edilerek mimari kütlenin otuz beş metre olarak düşünülmüş ve onaylanmış yüksekliği yapının en görkemli bölümü hoyratça iptal edildi ve şimdiki yaklaşık yirmi metre düzeyine indirildi. Buna karşı, başta CHP ile bütün basın ve değişik çevreler, bu akıl almaz davranışa şiddetle karşı çıktılar. Fakat özellikle dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Menderes bu kararlarında direndiler.
Proje aynen uygulanabilseydi, bize koskoca bir yurt bağışlayan ve kendilerinin bu makamlara geçebilmelerini sağlayan 'Cumhuriyet Rejimini' armağan eden Yüce Atatürk'e birkaç bin lira fazla harcayarak projesine uygun, daha güzel ve daha görkemli bir Anıtkabir'i çok gördüler.''




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi