İzmir’in işgali

 15 Mayıs 1919.

15 Mayıs 1919 sabahı erken saatlerde evinden çıkan Pisani, Kordon’da yürürken Pasaport rıhtımına yanaşan gemilerden bölük bölük Yunan askerlerinin indiğini ve inen askerlerin halka saldırdığını görür. Birden bastıran sağnak bu vahşetin bir süreliğine de olsa durmasına sebep olur. Annesi Yunan olduğu hâlde evleri basılıp talan edilince ailesiyle birlikte İtalya’ya gitmek zorunda kalan Pisani orada güzel sanatlar Akademisi’ne yazılır.
21 Temmuz 1919 Paris Barış Konferansı Yüksek Konseyinde Beynelminel Tahkik Heyeti kurularak Yunan işgalinin yerinde incelenmesi kararı alınır. Heyet, araştırmalarının sonucunda Yunanlıların Türklere zulüm yaptığını doğrulayan bir rapor yayınladıysa da bu raporun Avrupa basınında yer alması engellenir. Bu rapora rağmen Paris Barış Konferansı’nda Yunan işgalinin devamına karar verilir.

Anadolu’ya gelip Mustafa Kemal Paşa ile görüşen Mısırlı Prenses Kadriye Hüseyin, Millî Mücadele’nin haklılığını Batı kamuoyuna duyurmak için bir eser hazırlığına girişir. İzmir’de bulunduğunu ve Yunan işgalini gördüğünü öğrendiği Pisani‘yi Roma’da bulur. Kendisine Türk millî mücadelesini tanıtan bir kitap yazma düşüncesini söyleyerek 15 Mayıs 1919 ve sonrası Türkiye’de gördüğü olayların resmini çizmesini ister. Pisani, bu teklifi kabul edip on tabloluk bir suluboya resim koleksiyonu hazırlar. Kadriye Hüseyin'in 1921 de Roma’da Fransızca olarak yayımladığı Mukaddes Ankara’dan Mektuplar adlı eserinde Vittorio Pisani'nin resimleri haklılığımızın kanıtı olarak yer alır. Bu eser, Atatürk’ün isteğiyle 1922 yılında Türkçe’ye çevrilmiştir.

Kaynak: Kurtuluş̧ Savaşımıza Sanatıyla Katkıda Bulunan İtalyan Ressam Vittorio Pisani, Yay.Haz. Celal ÖCAL, İzmir, 2007.
Mukaddes Ankara’dan Mektuplar, Kadriye Hüseyin, (Çev.: Cemile Necmeddin Sahir Sılan, Ankara, 1987.




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mekke Allah'ın evi

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Asıl adı Adela'ydı

Hüseyin Baradan ve eşi Hayriye Baradan

Şarap şişeleri neden 750 ml ?

Atatürk'ü Anlatan En İyi Kitaplar

Muhtar Çakmağı Hikayesi

Küçük bir kızın hikayesi

Putin’in Hikayesi