Önceki Adı Mekri ( Meğri ) Olan Fethiye'ye Adını Veren İlk Hava Şehidimiz Fethi Bey


İLK HAVA ŞEHİTLERİMİZİN MEZARLARI ŞAM'DA SELAHATTİN EYYUBİ TÜRBESİ'NDE BULUNMAKTADIR.


İstanbul-Kahire-İskenderiye Seferi

 

Balkan Savaşında yenik düşen Osmanlı İmparatorluğu'nun sarsılan prestijini arttırmak için  İstanbul'dan Kahire'ye kadar bir hava seferi yapılması kararlaştırıldı. Sefer için 2 uçağın  İstanbul’dan İskenderiye’ye uçmasına karar verildi. 


Pilot olarak Muaveneti Milliye isimli Blériot uçağı ile Pilot Yüzbaşı Fethi, Rasıt olarak Üsteğmen Sadık, Prens Celalettin isimli Deperdussin uçağı için Pilot Teğmen Nuri , rasıt  olarak Yüzbaşı İsmail  Hakkı Bey seçildiler.


 8 Şubat 1914 günü  uçaklar  İstanbul’dan  kalktılar. Fethi Bey ve Sadık Bey 27 Şubat 1914 günü Şam’dan Kudüs’e uçarken teknik nedenlerle  Taberiye gölü yakınlarına düşerek şehit oldular. 


Pilot Nuri Bey de 11 Mart 1914 günü Yafa’dan kalkışı sırasında uçağın denize düşmesi sonucu, boğularak şehit oldu.İsmail Hakkı Bey bu kazadan sağ olarak kurtarıldı .


Daha sonra  seferi tamamlamak üzere, Pilot Yzb. Salim Bey ve Rasıt Yüzbaşı Kemal Bey görevlendirildiler. Uçucular ve yeni alınan Edremit isimli Blériot uçağı gemi ile Beyruta gönderilerek seferin devam etmesi  sağlandı. 1 Mayıs'ta Beyruttan uçarak, 9 Mayıs'ta Kahire’ye, 15 Mayıs'ta da  İskenderiye’ye ulaştılar.

 

Pilotlarımız Mısır'da sevgi gösterileri ile karşılandılar. Sefer anısına pul  ve kartpostallar basıldı.. Türk havacılarının ilk hava posta hizmeti bu sefer sırasında, Nuri Bey tarafından gerçekleştirildi (10 Şubat 1914). Seferde üç şehit verildi ve üç uçak kaybedildi. Uğranılan kentlerde uçak alımında kullanılmak üzere, büyük miktarda bağış toplandı.


Hava Kuvvetlerine pilot olarak katıldığı 1912 yılından şehit olduğu güne (27 Şubat 1914) kadar vatanı için üstün hizmetlerde bulunan ve uçuşla ilgili bir çok ilk’ i gerçekleştiren Fethi Bey’in anısına, 1914 yılına kadar Muğla’nın “Megri” (Makri) adıyla anılan ilçesinin ismi 26 Mart 1914 yılında  “Fethiye”  olarak değiştirildi.


Fethiyeliler ilçelerine Fethi Bey’in büstünü dikmişlerdir. Şair Behçet Kemal ÇAĞLAR’ın  O’nun için yazmış olduğu dörtlük büstün kaidesinde yer almaktadır.


Arslan uçtu diye söylenir methi


Bu kutsal toprağın çocuğu Fethi


Bak “Fethiye” oldu sayende Megri


Arslanım, gölgende hürdür vatan.



Tüm Fethiyeli dostlara selam olsun…

Adnycl



FETHİYE fethi bey


Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi