1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı denince akla ilk gelen ögelerden birisi de şüphesiz meşhur 1 Mayıs Marşı. 

Başta Cem Karaca olmak üzere onlarca sanatçı tarafından yorumlanan eserin hikayesi ise eser kadar meşhur değil.Bu marşın hikayesini sizler aktarayım.


Yıl 1974. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Bertolt Brecht'in Gorki'nin “Ana” isimli eserinden yararlandığı aynı isimli oyun oynanıyor. Ana oyununun müziklerini Sarper Özsan'ın yapması isteniyor.Diğer sahnelerin şarkı sözleri olmasına rağmen 1 Mayıs 1905 gününün anlatıldığı sahne için Brecht'in söz yazmaması Özsan'ın dikkatini çekiyor.


İşçilerin sahneye yürüdüğü o sahne için uygun bir marş bulamayan Sarper Özsan sıfırdan bir marş bestelemeye başlıyor ve efsane eser ortaya çıkıyor.


Yazar eseri söyle anlatıyor,


"Bazen sözü müziğe, bazen de müziği söze göre düzelttim. Ayrıca 1 Mayıs’ı konu alan bir marşın coşkulu olması gerekiyordu. Kaldı ki, ben çocukluğumdan beri hep coşkulu, heyecanlı bir kişi oldum. Bu benim müziklerime de yansıyor. Burada en güzel şey o heyecanı halkın da yakalayabilmesi. Zaten bir besteci niye yapar besteyi? Duygusu karşıya tam ulaşsın diye... 


Dokunmak için yapar. Bu konuda başarılı olmak beni tabii ki çok mutlu ediyor. "

Marşın bestecisine göre eseri en iyi yorumlayan isim Cem Karaca olmuş. Hatta Özsan kayıt esnasında Cem Karaca'ya eşlik etmiş.




Hikayelerden haberdar olmak için e-mail adresinizi girin.

Delivered by FeedBurner

http://facebook.com/adnycl.blog          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk'ün az bilinen nadir fotografları

İzmir'in Semt Adları Nereden Geliyor

Bir Bornova Hikayesi

Haftanın Günlerinin Kelime Anlamları

Muhtar Çakmağı Hikayesi